vineri, 26 august 2016

VIATA SFANTULUI FANURIE


Turtele Sfantului Fanurie
In Insula Rodos, pe una dintre stradutele cetatii medievale Rodos (patrimoniu UNESCO) se afla o bisericuta mica, ridicata pe ruinele unei biserici vechi in care, in sec XIV, a fost descoperita icoana unui sfant necunoscut pana atunci, Sfantul Mucenic Fanurie.
Sfantul Fanurie a savarasit de atunci multe si mari minuni, nu numai pentru descoperirea obiectelor si animalelor disparute, pentru vindecare de boli grave, dar si pentru rezolvarea tuturor problemelor cu care oamenii merg catre el – astfel incat acum este unul dintre cei mai iubiti sfinti ai ortodoxiei.
Se stie ca Sfantul Fanurie a suferit mucenicia la varsta de 19 ani, iar ultima sa rugaciune a fost: ”
"Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce ai miluit pe acestia care au facut plangere si strigare, fa ca tot cel ce va face o turta cu ulei si zahar, sau o placinta si o va da saracilor sa fie ascultat in orice durere dreapta va avea. Aceasta zic sa fie pentru iertarea pacatelor mamei mele, care a murit pacatoasa."
Viata Sfantului Fanurie

Tatal sfantului a fost un negustor bogat, care avea 13 baieti, dintre care cel mai mare era blandul Fanurie. Dar intr-o zi a fost jefuit si omorat si in scurta vreme mama sfantului s-a aflat in situatia de a nu mai avea cu ce sa isi intretina copiii. Singura cale pe are a gasit-o a fost aceea de a-si vinde trupul. Ziua isi ingrijea copiii si plangea neincetat, iar noaptea incerca sa castige bani pentru acestia. Copiii o credeau sfanta, vazand cu cata dragoste ii ingrijeste si cat de mult sufera...
Pe cand Fanurie avea 12 ani, unul dintre colegii de scoala, caruia el i-a vorbit foarte frumos de mama lui, i-a spus: ”Bine, bine, pazeste tu pe mama ta intr-o seara si sa-mi spui mie a doua zi la scoala cat de sfanta este”. Asa a facut Fanurie. Dupa ce toti copiii au fost culcati de mama sa, aceasta s-a imbracat cu alte haine, mai scumpe, si a plecat catre localul de petrecere. Copilul a urmat-o pe ascuns, iar cand a vazut-o in mijlocul localului, palngand si dansand, a strigat-o o data, tare : ”Mama”. Femeia si-a recunoscut copilul si a cazut, murind pe loc!
Fara sa stie de moartea mamei sale, tanarul Fanurie a fugit de acasa si si-a dedicat viata Domnului, alaturi de un pustnic, intr-un munte izolat, unde s-a nevoit multi ani. Batranul pusnic s-a luptat la inceput cu asprimea firii acestuia, incercand sa il faca sa-si ierte mama, dupa care l-a increstinat. Bunatatea si blandetea sa, darul facerii de minuni cu care l-a inzestrat Dumnezeu pentru asprele sale nevointe, au ajuns sa fie cunoscute in cetatea din apropiere, iar sfantul a fost rugat sa coboare printre oamenii, ajutandu-i cu rugaciunea si raspandit cuvantul despre Iisus Hristos printre pagani, astfel incat multi L-au aflat pe adevaratul Dumnezeu prin mijlocirea sa.
S-a intors apoi si in cetatea in care locuise, atunci a aflat despre moartea mamei sale la momentul la care el o strigase, iar despre fratii sai a aflat ca fusesera impartiti la rude, astfel ca nu se mai stia nimic despre ei...

A suferit moarste muceniceasca, pentru credinta in Iisus Hristos. Ultima sa dorinta a fost legata de mantuirea mamei sale, care a murit pacatoasa...
Turtele Sfantului Fanurie
Mult si grabnic ajutor aduce Sfantul Fanurie pentru rezolvarea oricaror probleme, celor care ii cer ajutor si implinesc urmatoarea randuiala: se fac turte (painite) din ulei, oua, zahar si faina. Acestea se pot praji in ulei (ca gogosile) sau se pot coace in cuptor, dupa care se impart calde saracilor, pentru pomenirea mamei sfantului.

Turtitele se fac de noua ori (in noua zile) si se citeste acatistul Sfantului Fanurie.
Dupa rezolvarea problemei, se face o placinta mai mare (cu fructe sau cu branza) si se imparte de asemenea saracilor, drept multumire.
Aceasta randuiala se poate face oricand in an, atunci cand avem nevoi, dar mai ales in luna august, in apropierea datei de pomenire a Sfantului Fanurie, 27 augus

46 de comentarii:

  1. Sa fiim incredintati eu sotul si parintii cu sufletele sfantului Fanurie sa deprindem mestesugul lui, sa stam numai cu cei cu,, semnaturi,, ca noi, 1900-vesnic sa stiim ce sa facem sa avem semn de sf Fanurie vesnic...sa se arate dreapta vesnic.Sa avem mintea si faptele si viata ale sf Fanurie 1980-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa fiim Cerc de pensionari vii si morti alesi de sfantul Fanurie 1900-vesnic...si de salariati, patroni si maf.lemn, arendasi, politica sanatate agricultura si peste tot cerc ales de sfant eu si toti pomenitii Ord .Roza roz vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sa avem toti parintii eu sotul bunicii [2] Semn de Economia mea pe crestet 1500-etern si vesnic de 13 nota Bene.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sa fie toate ale noastre sarpe folcloric organoleptic eu parintii si bunicii ale Magistraturii 1900-vesnic[DREPTATEA etern].

    RăspundețiȘtergere
  5. Sa vina MAGISTRATURA cu filmul in sat aici in Cain si Matst 1900-vesnic [da, sa vina cu filmul vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  6. Sa aiba tot ordinul roza roz harul duhului meu sfant sa fie la feciori ca mine 1900-vesnic sa aiba crucea mea vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  7. Sa aiba meseria noastra tot ordinul OMS 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  8. sa aiba gorjencele legea si adresa mea croitorie scolile mele politice.

    RăspundețiȘtergere
  9. Sa aiba mintea mea oamenii de diaconie monahala exarh 33 cu semne vii si morti 1900-vesnic[tot sartul secret in inima vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  10. Cred in sfoara mea 1982 etern si vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  11. Sa fie filmul istoric de invatator primar tehnolog Dragasani Buftea coana MAG.RAD cnp 1980-vesnic[SCALA GLOBETTROTER vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  12. Sa aiba dna Galbenus Dreptatea mea vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  13. Sa stie barbatii prostii cu ce ma prezint in fata lor sarpe folcloric 1980-vesnic.Albastru vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  14. Sa aiba meseria mea IPROCHIMUL [unde chemator de morti MENGELE vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  15. Tot ordinul Roza roz sintem cu credinta in Capitala Bucuresti 1500-etern si vesnic ceas binar etern si vesnic.De 7/10/13 nota bene lumina vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  16. Sa aiba scoala mea ATP di caseta ATP germana cuvant sunet sa vada sa auda si ei machete scheme, grafuri, hieroglife,fapte eu parintii bunicii[4] sora unchiul 1982-vesnic[sa avem actul Romana si de Vanzator rosu vesnic[sa stiim actele unde sa le luam vesnic[legea felul suma omul, cazul] etern si vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  17. Sa aiba pomenitii Steno vesnic.Stenodactilografie vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  18. Sa fie stiinta mea de carte, viata, faptele, credinta, darul, in vectorii bis.Deal paroh 2 1900-etern si vesnic[sa vada si sa auda si ei ca mine],vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  19. Tot Ordinul avem semnatura pe Sfetnicul Cant Eman, Reg.Mih si fii 1500-vesnic sa fie ca mine faptele darul , vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  20. Am pe mine semn de la dfantul de brand comercial mengelesc,brevet generala 8 clase economia subzistenta augustana Negr...activisti de partid bucatari-reporteri de partid sa luam ce-i gratis steno la agricultura eu neamurile vii si moarte...1900-vesnic sa stie cerul si crucea vis vesnic.Au semn pe ele vesnic linie melodica vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  21. Sa stie sotul si parintii si bunicii si eu legile la zi si codul muncii sa stie in podul palmii vesnic seria mea genetica 1900-vesnic[telepatic vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  22. Sintem insemnati cu semnul sfintei Miercuri si membrii in secta Fratii si staful Montanologie eu parintii bunicii si sotul 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  23. Sintem membrii in Scta Fratii si Cuib Legionar Sfat Popular 24 ian...toti pomenitii cu afacerile noastre sa tina actele BRAND Mengele sa aiba ca noi multiplicat mie la mie rauri de daruri leg.muz BLID/SACERD[SOCIETARI -Corporatisti] 1900-vesnic[ATON Socialist si PTTR si DIR si restul gratuit cu dijma 100 lei fiecare 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  24. Au parintii si bunicii sotul ROMANA mea unde cat cum vorbe sunet 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  25. Sintem SOCIALISTI IOVANI tot neamul viu si mort pomenit, cu mine in acte cu semne poze si haine culori,stanga 1900-etern si vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  26. Sintem PERSOANE-MEMBRII in STAFF LICEU CHIMIC,cu Juramant, vesnic 1900-etern eu, parintii si bunicii si sotul ,calea batuta cu smaralde step by step[lire sterline] 1900-etern si vesnic[ANPCB Agentie Ceaus...vesnic].Infim ca pret dijme 100 lei fiecare vesnic.Dava Agnita mutatie Arges judet Vanju de Sus vesnic toti,icjmer rosii vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  27. Avem LEGEA lui tata eu mama si sotul si bunicii,corect de nota 13 1900-vesnic in suflet vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  28. Are parintii eu bunicii sora sotul LEGEA mea R.M cnp in inima si suflet directive plenara telepatic vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  29. Am acoperamant catapeteazma capul meu crestet de doctora porcara au toti medicina mea lista de la HIPOCRATE dijma 100 lei fiecare 1900-vesnic[sa auda sa vada si ei vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  30. Nu avem masina motoreta atas bicicleta si altele este Calea mea croitorie femei de mine Portar step by step fete bisericesti si femei si baieti barbati bisericesti[sa stie tot austriac 1900-vesnic] eu R.M cnp punem toti tot pe masa lavra Sambata de Sus vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  31. sint hostess de nota 10 corect etern si vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  32. capul meu este George Nicolaie 1900-etern si vesnic .

    RăspundețiȘtergere
  33. are tata tataie mosul sotul barbatii zidaria mea cu har credinta fapte acatiste judecatorie schema logica toti marturi inregistrat minte 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  34. au soldatii credinta mea luminata corecta vie gratis 1900-vesnic[cu dovezi stiintifice vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  35. sint halatele cu toate arhivele noastre complete gratis in depozit arhiva spital vechi,ale mele parinti sot bunici strabunici cu probe stiintifice 1800-etern si vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  36. Are pielea mea si votul meu calugaresc dreptul Lazar cu bogatul nemilostiv si etica lor nicomahica curate luminate corecte 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  37. au popii indexul meu gratuit in biroul oval corect sanatos luminat 1900-vesnic[regele ] vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  38. parintii sotul bunicii mama strabunicii mama sint ziaristi Plini,,in ziarul meu[sa stie tot cum s-a facut] 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  39. toate arhivele noastre eu parinti sint gratis ale Interpolului,complete adevarate vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  40. este JUDECATORIA noastra eu parinti steno in parohia 1 aici sat eu parinti 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  41. avem pe carnetele carti de munca trecuta in prima pagina MOBILA Complex mamaie functiile sa stiim eu parinti sot bunici strabunici 1800-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  42. au barbatii popii calugarii soldatii zidarii pielea harul faptele votul calugaresc au identic ca mine gratis luminat corect sanatos de nota 10 muzeale i.g duca 1900-vesnic insutit etern.

    RăspundețiȘtergere
  43. are CAP -ul listele mele corecte cu cat pe cat sume 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  44. sint doctor toporist aletrnativa 45aniYOM KIPPUR eu 1900-vesnic si etern.

    RăspundețiȘtergere
  45. am facut tablagie verzulie pul..intre copii eu si rudele vii si moarte pomenite 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  46. avem dosarele pe Rol in,,Contencios administrativ,la Sadu la Popa Tunsu,,eu,parinti,litigii favorabile solutionate neclasate vesnic nu renuntam vesnic la acuzatii fara repica si fara drept de apel,1900-vesnic[motivul cat pe cat sume vesnic].

    RăspundețiȘtergere